Dificultățile pe care le întâmpină copiii și tinerii afectați de violența sexuală au fost sub lupa a 30 de specialiști care s-au întâlnit la Iași, în zilele de 19 și 20 iulie.

Timp de două zile s-a discutat despre noi abordări în acest domeniu de către specialiștii de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 6, DGASPC Sectorul 4, DGASPC Neamț, DGASPC Iași, DGASPC Vaslui, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului București, Asociația Solwodi România și Terre des hommes România.

Specialiștii DGASPC Sector 6 au prezentat un concept folosit deseori în alte țări, în terapia acestor tineri. Este vorba despre abordarea participativă, atunci când victimele violenţei sexuale sau a altor forme de abuz sunt încurajate să fie iniţiatori şi implicați în luarea deciziilor, împreună cu adulții. În acest fel, spun specialiștii, tinerii își dezvolta cunoștințele, capacitățile și abilitățile de viață.

Schimbul de experiență a fost posibil datorită proiectului european LEAP (Leadership, Empowerment, Advocacy and Participation) – Împotriva violenței sexuale.

În cadrul proiectului, victimele violenței sexuale sunt încurajate să vorbească deschis despre experiența trăită pentru a le oferi un sprijin moral și altor persoane care trec prin aceeași traumă.

Proiectul LEAP este implementat de Universitatea din Bedfordshire – Centrul de Cercetare privind exploatarea sexuală a copilului (UK), în parteneriat cu Barnardos SECOS (UK), Terre des hommes (România), PULSE (Bulgaria), Stichting Alexander (Olanda) și Terre des hommes – Oficiul Regional pentru Europa de Sud-Est, în asociere cu EuroChild.