În cadrul unei întâlniri găzduite de Fundaţia Calea Victoriei, săptămâna trecută, șapte studenţi ai Universităţii Publice din Exeter, Anglia, au prezentat o serie de soluţii proprii la problema complexă a copiilor şi tinerilor din comunitatea Giuleşti-Sârbi, ameninţaţi de excluziune socială şi abandon şcolar.

Proiectul tinerilor englezi vine ca urmare a vizitei pe care aceştia au efectuat-o în Sectorul 6, unde s-au întâlnit cu specialişti ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 implicaţi direct în activităţi şi servicii dedicate acestei comunităţi.

Cei 7 studenţi au avut astfel ocazia de a se familiariza cu programul PIED, care oferă servicii de supraveghere şi sprijin în efectuarea temelor, consiliere şcolară, o masă zilnic, activităţi de educaţie non – formală şi de petrecere a timpului liber pentru copiii din Giuleşti-Sârbi aflaţi în situaţii de abandon şcolar.

Programul PIED este derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, iniţal prin intermediul unor fonduri nerambursabile, ulterior cu finanţare de la Bugetul Local, reuşind să schimbe destine şi să ofere şanse reale la educaţie unor copii şi tineri care se confruntă cu probleme de natură socio-economică.

Discuţiile cu specialiştii, familiarizarea cu specificul comunităţii Giuleşti-Sârbi, le-au permis tinerilor studenţi să descopere soluţii proprii pentru a îmbunătăţi şansele la educaţie ale comunităţii: un program “Prieten prin scrisoare”, prin intermediul căruia elevii de la şcolile din comunitate vor comunica cu elevi ai altor şcoli şi licee din Capitală, workshop-uri, activitati de iniţiere în anteprenoriat, jocuri de dezvoltare personală menite să le prezinte copiilor asemănările şi nu deosebirile dintre ei.

Propunerile au fost apreciate de toţi cei prezenţi, urmând ca specialiştii DGASPC Sector 6 să identifice soluţiile de implementare a lor, punând astfel bazele unei colaborări viitoare cu studenţii Universităţii Publice din Exeter.