Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor vor trimite atenționări hidrologice în cazul următoarelor fenomene:

  • Creșteri însemnate de niveluri și debite ale apelor (inundații / viituri)
  • Creșteri artificiale de niveluri pe perioada iernii (curgeri de sloiuri, poduri de gheață, îngrămădiri / blocaje de ghețuri – zăpoare)
  • Fenomene hidrologice periculoase imediate (scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie, râuri mici, inclusiv pe râuri necadastrate)

Atenționările sunt împărțite pe trei tipuri de cod:

  • COD GALBEN

Se trimite în cazul riscului de viituri sau a creșterii rapide a nivelului apei, situații care nu provoacă pagube materiale importante, dar necesită prudența în cazul anumitor activități. În acest caz, se depășește Cota De Atenție.

  • COD PORTOCALIU

Se trimite în cazul riscului de viituri majore care pot duce la revărsări importante și pot afecta gospodării și alte locații. Fenomenele hidrologice prevăzute pot fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor. În acest caz, se depășește Cota de Inundație.

  • COD ROȘU

Se trimite în cazul riscului de inundații majore care pot duce la evacuarea oamenilor și a gospodăriilor, pot necesita restricții pentru folosirea podurilor și căilor de transport. Din cauza inundațiilor, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor. Ăn acest caz, se depășește Cota de Pericol.

Detalii despre tipurile de coduri hidrologice, dar și meteorologice, în documentul de mai jos: