Beneficiile sociale precum masa gratuită la cantină sau prestaţiile excepţionale sunt forme de sprijin pe care statul îl oferă persoanelor defavorizate, în caz de impas financiar. De multe ori, ceea ce a fost gândit ca un suport temporar devine o obişnuinţă, beneficiarii acestor servicii având tendinţa de a se mulţumi cu ceea ce primesc în mod gratuit, fără a depune vreun efort.

Nu şi în Sectorul 6, acolo unde, prin Hotărârea nr. 324 din 2017, Consiliul Local a decis că inerţia nu este o scuză și că cel care primește trebuie să ofere ceva în schimb. Motiv pentru care, pe raza Sectorului 6, acordarea beneficiilor sociale este condiţionată de efectuarea unor activităţi de muncă în folosul comunităţii.

Această decizie locală s-a dovedit un instrument eficient care pune pe primul plan responabilizarea beneficiarilor de servicii sociale şi stimularea lor pentru a căuta şi a obţine un loc de muncă stabil.

“Beneficiarii serviciilor sociale trebuie să devină participanți activi și, de asemenea, să dea dovadă de responsabilitate și implicare întrucât toți trebuie să ne aducem contribuția la binele comunității. Mai mult decât atât, activitățile în folosul comunității ajută și la inserția socială”, a declarat primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 au sprijinit mai mulți beneficiari să se angajeze, prin servicii de informare, consiliere şi orientare vocaţională.

Aceeaşi instituţie pune la dispoziţia unor grupuri sociale marginalizate precum persoane cu dizabilităţi, cetăţeni de etnie romă sau femei victime ale violenţei domestice, cu domiciliul legal în Regiunea Bucureşti-Ilfov, cursuri gratuite de calificare profesională în meserii căutate pe piaţa muncii.