Primăria Sectorului 6 a pus în dezbatere publică pe site-ul instituției, www.primarie6.ro, Programul de revitalizare a spațiilor verzi aferente blocurilor de locuinţe (grădini de bloc) de pe raza administrativ – teritorială a Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti.

Asociațiile de proprietari care se vor înscrie în program vor beneficia de următoarele facilități:

            ► Amenajarea peisagistică a grădinii blocului, pe baza unei schițe/proiect individual, realizat de către peisagiști;

            ► Un voucher de maxim 2.500 lei pe an (în funcție de suprafața de spațiu verde aferentă blocului), pentru plata apei folosite la udatul spațiului verde și un furtun lung;

            ► Arbori, arbuști, trandafiri, flori, gazon (materialele dendro-floricole necesare lucrărilor de întreținere spații verzi aferente blocurilor de locuinţe)

Arbori: Acer sp., Betula sp., Carpinus sp. Elaeagnus sp.

Arbuşti: Forsythia sp., Mahonia sp., Syringa sp.

Gard viu: Ligustrum sp.

Acoperitor de sol: Sinapis alba (trifoi pitic) Hedera sp. Vinca sp.

Plante floricole: Flori perene, bulbi de narcise, lalele, Lavandula sp., însămânțare gazon

Unelte: Maşină de tuns iarba (voucher), 2 lopeţi, 1 cazma, 3 greble, 10 perechi de mănuşi, 2 foarfece pentru toaletare gard viu, 2 mături stradale, Saci de plastic

Mobilier urban, la cerere: Bănci, mese, coșuri pentru gunoi

Asociațiile de proprietari care se vor înscrie în program vor beneficia și de un Ghid de informare şi întreținere a amplasamentului, consultanță punctuală, la cerere, la un număr de telefon disponibil permanent și de un program de formare de circa 4 ore.

În schimb, asociațiile de proprietari vor trebui să își assume, printr-un proces verbal de predare-primire, întreținerea grădinii blocului timp de patru ani. Pe scurt, trebuie să taie iarba, să strângă materialul vegetal rezultat și să sune la ADP, care îl va ridica, să ude gazonul, copacii și gardul viu și să mențină curățenia! Altfel, asociația va trebui să returneze banii investiți.

Costul mediu pentru amenajarea unei grădini de dimensiuni medii este undeva între 35.000 și 40.000 de lei.

Înscrierea se va face on-line (e-mail/aplicație care vor fi anunțate din timp), iar cererile vor fi soluționate în funcție de următoarele criterii:

►Blocul nu urmează să fie reabilitat în următorii 3 ani (eliminatoriu);

►Acordul asociației de proprietari (tabel nominal cu semnături de la proprietari/locatari 50% + 1 din totalul apartamentelor), (eliminatoriu);

►Ordinea înscrierii în program.

►Se renunţă la gardul metalic dacă peisagistul consideră oportună înlocuirea acestuia cu gard viu sau alte elemente separatorii.