Primăria Sectorului 6 nu are competențe pe zona de termoficare, dar, cu toate acestea, și-a propus să se implice și să finanțeze lucrările pentru modernizarea a două magistrale din sector. Iar primul pas a fost făcut!

Consilierii locali au votat în ședința de astăzi, 27 ianuarie, solicitarea către CGMB cu privire la asocierea dintre Primăria Sectorului 6 și Primăria Capitalei, pentru finanțarea în comun a “Modernizării Magistrale care aparține S.A.C.E.T București, Obiectiv 1+ Obiectiv 6”.

Vorbim aici despre investiția a două obiective importante pentru locuitorii Sectorului 6:

  • Magistrala I Vest – CL4 – CFB4 – din cartierele Militari, Dr. Taberei, Crângași și Constructorilor, care, în prezent, nu funcționează;
  • Magistrala II Vest– PV1 – CM20 – din zona Valea Cascadelor, cartierele Militari, Crângaşi şi zona Politehnica, până la căminul de termoficare CS6 Leu. Aceasta are foarte mari pierderi, ceea ce duce la presiune și la temperatură scăzute.

Între timp, Ciprian Cicu, primarul Sectorului 6, a cerut Companiei Municipale Termoenegetica să facă studiile de fezabilitate, pentru a afla cât ar fi valoarea lucrărilor.

Chiar dacă nu avem atribuții pe termoficare, ne implicăm activ pentru a încerca să rezolvăm aceste probleme nerezolvate de nimeni în Sectorul 6”, a precizat edilul.

Doar 10-12% din rețeaua de termoficare este modernizată

În prezent, la nivel de București, aproape 69% din conducta de rețea primară de transport apă fierbinte și 48% din cea secundară au o vechime de peste 25 de ani.

Doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare a fost modernizată, iar pierderile sunt majore (2.200.000 l/h în 2020), ceea ce generează costuri semnificative atât pentru cetățeni, cât și pentru autoritățile locale.

În plus avariile sunt la ordinea zilei. Doar în primele șase luni ale anului 2021, au avut loc 836 de avarii în circuitul primar și alte 844 în cel secundar.

De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1,2 milioane de locuitori (aproximativ 50% din populaţia Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente, aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituţii bugetare, agenţi economici şi sere.