Astăzi, 23 decembrie 2020, în prezența Primarului Sectorului 6, domnul Ciprian Ciucu, a Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Belgiei în România, Excelența Sa domnul Philippe Benoit, și a reprezentanților Asociației 21 Decembrie 1989,  a avut loc ceremonia de comemorare a 31 de ani de la moartea jurnalistului belgian Danny Huwé, precum și reinaugurarea monumentului ridicat în amintirea sa.

    Ceremonia a avut loc chiar în piațeta care poartă numele ziaristului și care se află la intrarea în Cartierul Drumul Taberei, din Sectorul 6.

    Primarul Sectorului 6, domnul Ciprian Ciucu: 

“Primăria Sectorului 6, la inițiativa unor cetățeni activi și care țin vie memoria Revoluției din 1989, a amenajat acest monument, în memoria ziaristului belgian Danny Huwé. 

Autoritatea publică locală a făcut doar ceea ce era normal să facă, să întrețină în bune condiții un monument pe care noi, astăzi, 23 Decembrie 2020, la 31 de ani de la Revoluție, îl redăm publicului, în memoria ziaristului care a fost ucis în această zonă, în 1989.

Mai mult decât atât, noi, ca și comunitate locală, ca autorități și reprezentanți ai Guvernului Belgian, nu facem altceva decât să ne facem datoria și să păstrăm memoria trează. 

De aceea, azi vom dezveli acest monument refăcut în condiții mult mai bune decât fostul monument. De aceea suntem azi aici”.

    “În fiecare an, de Crăciun, românii își reamintesc ultimele zile ale comunismului. Pentru unii, rememorarea acestei perioade aduce durere, dar și dorința de a descoperi adevărul. 

Multe familii de români, dar și de străini au pierdut persoane dragi în urmă cu 31 ani. 

Ne aflăm acum în locul în care jurnalistul belgian Danny Huwé și-a pierdut viața în Ajunul Crăciunului din 1989. Ca jurnalist, el transmitea evenimentele acelor zile. Trei decenii mai târziu, el nu a fost uitat.

Această piață este un loc simbolic.

Vreau să-i mulțumesc domnului Primar al Sectorului 6 pentru restaurarea monumentului Danny Huwé. 

Sper ca evenimentul de astăzi să inspire tânăra generație să nu uite”, a declarat Ambasadorul Belgiei în România, E.S. Dl. Philippe Benoit.

Domnul Teodor Mărieș, Președintele Asociației 21 Decembrie : “Dumnezeu să-l primească în Ceruri pe Danny pentru că nu a avut nicio vină. A venit la București cu sufletul deschis, să transmită Europei ce se întâmplă la București. 

În desprinderea de comunism, noi am luptat cu mâinile goale, la fel ca și el.

Îi mulțumesc domnului Primar că a civilizat acest loc, Piața Danny Huwé.

Oficialii prezenți au depus coroane de flori și au ținut un moment de reculegere, aducându-i, astfel, un omagiu celui care a intrat, prin sacrificiul suprem, în galeria eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989.

    Printr-o dispoziţie a Primăriei Municipiului Bucureşti, zona din Sectorul 6, situată la intersecţia dintre Bulevardul Timişoara, Bulevardul Geniului, strada Răzoare, strada Progresului şi Drumul Sării, a devenit, în anul 1997, “Piaţa Danny Huwé”.

    Monumentul dedicat jurnalistului belgian a fost restaurat recent, iar zona verde din jur a fost modernizată de autoritatea locală a Sectorului 6, după ce, în urmă cu aproape un an fuseseră devastate.

    Danny Huwé avea 46 de ani şi lucra la postul de televiziune belgian VTM. El a fost ucis în timp ce filma cadre, în timpul Revoluției din 1989, în zona pieței care acum îi poartă numele.