Primăria Sectorului 6 a demarat campania de informare pentru posesorii de animale de companie “FII STĂPÂN RESPONSABIL!” –  privind păstrarea curăţeniei pe domeniul public prin distribuirea de flyere care cuprind informații cu privire la obligațiile pe care le stăpânii în timpul plimbării animalelor pe domeniul public.

Proiectul își propune să îi determine pe stăpânii patrupedelor să strângă excrementele cățeilor lor, atunci când ies la plimbare. Pe lângă faptul că sunt neplăcute, excrementele nestrânse de pe străzi, trotuare, spații verzi ori locuri de joacă se pot dovedi extrem de periculoase și pot deveni o sursă de contaminare pentru atât pentru alți căței, dar mai ales pentru copii. Cei mici pot dezvolta Giardia, Salmonella, E. Coli sau viermi intestinali, iar cei cu vârste între 1 și 4 ani sunt cei mai expuși la astfel de infecții.

Astfel, potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 120/2010 privind normele de salubrizare ale Municipiului Bucureşti:

            Art. 34 (1) Posesorii de animale de companie au următoarele obligaţii, în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

            a) să deţină asupra lor materialele necesare pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice;

            b) să nu permită accesul animalelor de companie pe spaţiile verzi din parcuri, grădini publice şi cele aferente ansamblurilor de locuinţe, în spaţiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine şi pieţe de desfacere a produselor agroalimentare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai în spaţiile special amenajate;

            c) menţinerea câinilor în lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi vor purta, obligatoriu, şi botniţă;

Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 200 lei la 500 lei.