Parcul Liniei, cea mai frumoasă surpriză pentru copii, azi, de ziua lor! L-au luat cu asalt, cu mic, cu mare, cu părinții și bunicii de mână, încă înainte de ora 10.00, când a fost anunțată deschiderea oficială. Nici micile reprize de ploaie nu au putut umbri bucuria vizitatorilor, veniți cu miile. În definitiv, ploaia aduce noroc! Este noul parc al Sectorului 6 și singurul din cartierul Militari. Ce era înainte pe acest loc și cum s-a schimbat? Iată toate detaliile, în cifre!

Bălării dese și înalte de 2-3 metri, unde șobolanii își făcuseră cuib, noroaie și munți de mizerie, în special deșeuri provenite din construcții. O adevărată șerpăraie de zeci de ani! Strada Liniei era o zonă de evitat! După 395 de zile a devenit una dintre cele mai atractive din București. S-a transformat într-o adevarată oază de verdeață. Parcul Liniei din Militari, cu o suprafață de 45.000, este de astazi locul redat comunitatii. Vi-l prezentam în cifre, pentru a înțelege cât de mult s-a muncit.

 • De la idee la faptă durează. Procedurile legale, studiile de fezabilitate, autorizațiile, toate acestea au durat 1 an;
 • Lucrările pe teren au început efectiv la 2 mai 2022. „Ne-a luat o jumătate de an doar ca să eliberăm terenul, pentru că era foartă multă mizerie. Iar partea de amenajare ne-a mai luat încă 6 luni”, a explicat primarul Ciprian Ciucu.
 • Peste 10 echipe formate din 6-8 oameni au muncit în toată această perioadă de 395 de zile la toate tipurile de lucrări necesare;
 • Moloz evacuat: peste 48.000 mc;
 • Faza I a Parcului Liniei are o suprafață de 45.000 mp și aproximativ 630 de metri liniari. Conține:
 • 2 terenuri de baschet  a câte 565 mp fiecare;
 • 1 skatepark;
 • 1 fântână Drydeck 8×8 cu plăci din granit;
 • 104 băncuțe;
 • 53 de coșuri de gunoi;
 • 5 cișmele;
 • 12 hamace și 18 fotolii de tip puf;
 • Sistem automatizat de irigații;
 • 1 loc de joacă mare, de 1,932 mp, împărțit pe 3 categorii de vârstă: 1-5 ani (9 echipamente), 3-8 ani (14 echipamente), 4-14 ani (9 echipamente);
 • 4 toalete care se autoigienizează;
 • S-au plantat 1.807 arbori & arbuști și 3.022 flori;
 • Suprafața gazonului este de 22.000 mp;
 • Valoarea investiției: 13,5 milioane de lei.

Primarul Ciprian Ciucu: „Acum, ne apucăm de Faza II”

Sectorul 6 și Bucureștiul au de azi un nou parc. Unul de aproximativ 5 hectare, care reprezintă Faza I. Vom continua imediat cu Faza II și vom ajunge la 8 hectare,astfel că vom avea cel mai mare parc din București deschis după 1989. Faza II va începe luna viitoare, când începem să curățăm terenul. Sper că fie gata până la sfârșitul anului, depinde foarte mult de perioada de curățare a terenului, asta ne mănâncă cel mai mult timp. Dacă nu, în primăvara anului viitor, cel mai târziu. Iar tot de anul viitor continuăm cu Faza III, de 80.000 mp, care sper să fie gata până la sfârșitul anului 2024. Va fi un parc de 4,2 km lungime care va conecta Valea Cascadelor cu zona Doina Cornea, unde este și AFI Cotroceni. Va fi cel mai lung parc liniar din România cel puțin”, a declarat primarul Ciprian Ciucu, azi, la inaugurarea Fazei I a Parcului Liniei.

Zeci de oameni l-au abordat, pe alei să-i strângă mâna, să-l felicite și chiar să-i mulțumească. Unii doar să facă o poză cu el, că „cine știe când mai prind ocazia”. Printre aceștia, și Natalia, o fetiță de 8 ani, care ar vrea să se facă primar când va fi mare. „E o meserie care îmi place foarte mult pentru că pot schimba orașul și pot ajuta oamenii care nu se descurcă”, spune micuța. Ca „de la primar la viitor primar”, Ciprian Ciucu i-a strâns mâna și a făcut o fotografie cu ea.

„Sectorul nostru e din ce în ce mai verde!”

Parcul Liniei a fost plin de culoare și de veselie azi, de Ziua Copilului. Muzică, animatori, piese de teatru, modelare de baloane, face painting, relaxare în hamace și pe pufuri colorate, de astea au avut parte mii de oamenii care au venit azi în Parcul Liniei.

Este superb! Locuim în Militari și aveam mare nevoie de acest spațiu verde aproape de casă”, ne spune un domn.

Eu am trei copii, de 11, 10 și 4 ani. Noi preferăm să ne petrecem weekendurile în parcuri. Am călătorit mult și pot să spun că acest parc e asemănător cu unul din Spania. Suntem foarte încântați să vedem așa ceva și la noi acasă. Chiar mulțumim! În ultimul timp, Sectorul 6 a devenit extraordinar de frumos, din ce în ce mai verde!”, mărturisește Cristina, o mămică.

Schimbarea o observă și un pensionar care admiră peisajul dintr-un loc mai înalt, aflat lângă terenurile de baschet: „Sunt locuitor al Sectorului 6 și îmi place enorm ce s-a făcut! Am fost plecat în străinătate și m-am întors acum câteva zile. Nu văzusem ce s-a făcut aici, știam că e mizerie. Acum nu mi-a venit să cred că s-a putut realiza așa ceva!”.

Melania Medeleanu: „Câteodată îmi pare rău că nu locuiesc în 6”

Mulți alți vizitatori au venit din alte sectoare atât pentru parc, cât și pentru activități. Printre aceștia, și fosta prezentatoare tv Melania Medeleanu: „Câteodată îmi pare rău că nu locuiesc în 6, la câte lucruri frumoase se fac aici. Am venit azi pentru că știam că în Parcul Liniei se vor organiza tot felul de activități pentru copii, iar Radu (n.r. băiețelul ei de 4 ani) era nerăbdător să se joace”.

1 iunie se sărbătorește azi și în alte locuri din Sectorul 6. În Parcul Drumul Taberei sunt piese de teatru, spectacole, plimbări gratuite cu hidrobicicletele pe lac; pe bulevardul Drumul Taberei este Parada Micilor Bicicliști; în Parcul Crângași și pe str. Răsadniței nr. 59 sunt jocuri interactive, ateliere tematice, animatori, mascote, muzică.

La mulți ani, tuturor copiilor, mari și mici!