Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, continuă în luna mai, alături de Orchestra Simfonică București, proiectul SalutCULTURA! cu un nou concert: Ludwig van Beethoven – TITANUL.

Astfel, sâmbătă, 26 mai 2018, începând cu orele 19:00, Orchestra Simfonică București prezintă „Beethoven, TITANUL” la Sala CinemaPRO, concertul avându-i ca protagonişti, alături de Orchestra Simfonică București, pe dirijorul principal, Maestrul Jin Wang, și solistul invitat, remarcabilul pianist Viniciu Moroianu.

Concertul este cel de-al patrulea spectacol din cadrul stagiunii SalutCULTURA!, susținut de  Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6.

Programul concertului extraordinar:

– Concertul pentru pian și orchestră “Imperialul”

– “Simfonia a V-a, a Destinului”

Jin Wang

Distins muzician şi dirijor, Jin Wang a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, având şansa de a se perfecţiona de-a lungul timpului cu reputaţi maeştri ai baghetei printre care se numără Leopold Hager, Vaclav Neumann, Peter Eötvös, Richard Österreicher, Zubin Mehta şi Leonard Bernstein.

A repurtat numeroase succese şi a obţinut premii în cadrul unor competiţii internaţionale dintre care amintim: „Fittelberg” – Polonia, „Muzica secolului XX” – Austria, „Budapest Television” – Ungaria, „Dinu Niculescu” – România, „Primăvara la Praga” – Cehia, „Nikolai Malko” – Danemarca, „Arturo Toscanini” – Italia.

A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra „Toscanini” din Italia, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică „Yomiuri” din Tokyo, precum şi al altor ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga şi Berlin.

De asemenea, a fost invitat al Filarmonicii de Stat din Moravia, al Filarmonicii Janáček”, a dirijat la Opera Naţională din Finlanda şi Opera Comică din Berlin, precum şi la Orchestra Naţională Radio din România; este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director al Filarmonicii şi al Operei din Würzburg.

Viniciu Moroianu

S-a născut în București, într-o familie de artiști. A absolvit, în București, cursul de pian liceal cu Marta Paladi și universitar (1985) cu Gabriel Amiraș și Suzana Szorenyi (acompaniament). A urmat de timpuriu cursuri de armonie (cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu) și dirijat (cu Constantin Bugeanu).

Ca elev i s-a publicat volumul „Diezul de aur” (1976) și un lied (1978). A obținut primul premiu I național în 1973. Este laureat al concursurilor internaționale de la Paris („Guilde francaise des artistes solistes” – 1979) și București („George Enescu” – 1991). A fost premiat pentru interpretarea unor lucrări de Enescu și Lipatti.
Are peste 950 de apariții pe podium, în recitaluri, concerte camerale și ca solist cu orchestra (aproape 30 de titluri, inclusiv românești). Repertoriul său vast include prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. Deține Integrala concertelor și a sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven. A participat la Festivalurile internaționale „George Enescu” (opt ediții), „Dinu Lipatti” (trei ediții), „Academia Sighișoara” (zece ediții), precum și la Besancon, Bratislava, Graz, Chișinău și San Jose. A întreprins turnee în Europa și a concertat cu orchestre din Marea Britanie, Austria, Elveția, Grecia, Republica Moldova și Bulgaria.

A fost transmis în direct prin European Broadcasting Union și Radio „Bartok”.

A înregistrat pentru case de discuri din România și Grecia.
A cercetat intens componistica lui Lipatti. A publicat partituri de Lipatti si Paladi.

Predă la Universitatea Națională de Muzică București din 1990, ca titular la Muzică de cameră și Pian.

Este vicepreședinte al Unimir – Uniunea Muzicienilor Interpreți dinRomânia și membru fondator al Societății Române Mozart.