În epoca informatizării şi a interentului, deţinerea unui calculator nu mai este un lux, ci o necesitate, iar competenţele profesionale şi chiar statutul social al unei persoane sunt frecvent evaluate din perspectiva cunoştinţelor informatice pe care aceasta le deţine.

A avea posibilitatea de a lucra la un computer şi de a învăţa limbajul propriu acestui instrument reprezintă o şansă la normalitate, pe care Autorităţile Locale ale Sectorului 6 îşi propun să o ofere tuturor.

În acest sens, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a realizat o colaborare cu Asociaţia Mondială pentru Orfani (A.M.O.R.), având ca obiect donarea de calculatoare şi organizarea de cursuri gratuite pentru iniţierea în tainele informaticii pentru copiii defavorizaţi din comunitate.

În urma parteneriatului, Asociaţia A.M.O.R. a dotat cu 50 de computere mai multe centre pentru copii din Sectorul 6, printre care şi unităţi frecventate de copiii cu dizabilităţi.

La începutul lunii iunie, au debutat şi cursurile care îi introduc pe cei mici în lumea calculatorului şi a limbajelor informatice precum C++, Java sau HTML. Totul cu ajutorul unor instrumente atractive, adaptate vârstei cursanţilor şi accesibile prin intermediul internetului.

Proiectul prevede implicarea unor voluntari, studenţi ai facultăţilor de informatică, care vor fi instruiţi pentru a prelua, ulterior, rolul de instructori informaticieni. În acest sens, va fi dezvoltată şi o platformă care să permită comunicarea şi susţinerea cursului pentru copii cu ajutorul internetului.

Suportul oferit de asociaţie mai prevede selectarea copiilor motivaţi şi bine pregătiţi din rândul cursanţilor, care vor primi acces la nivelele superioare ale cursului, dotări în calculatoare performante şi, implicit, şansa de a se integra în viitor pe piaţa muncii din domeniul IT.

Iniţiativa va avea ca rezultat pregătirea în domeniul informaticii a unor copii, unii dintre ei cu dizabilităţi şi, implicit, creşterea şanselor acestora de a accede ulterior la un loc de muncă stabil şi bine plătit, în condiţiile în care această categorie socială se confruntă constant cu fenomenul discriminării pe piaţa muncii.