Primăria Sectorului 6 marchează astăzi, 25 noiembrie, Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor, stabilită de ONU.

Ne-am alăturat campaniei Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și spunem STOP abuzurilor de orice natură.

Portocaliul este culoarea zilei, astfel că, începând cu ora 18.00, clădirea instituției noastre va fi luminată în această nuanță, iar site-ul oficial va purta pe parcursul zilei aceeași culoare.

„Azi e Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor. Dar nu ar trebui să fie doar pe 25 noiembrie, ci în fiecare zi. Abuzurile trebuie să înceteze! Uită-te la ceas! În următoarele 15-20 de minute este probabil ca o femeie să fie victima violenței domestice. Zilnic, aproximativ 70 de mame, fiice, surori vor fi victimele violenței domestice. Așa ne arată statistica oficială, dar multe vânătăi rămân ascunse, pentru că femeile nu-și reclamă agresorii. De teamă sau pentru că le este rușine  sau pentru că vor să-i protejeze. Dacă știi un caz de violență în familie sau dacă chiar tu ești victimă, sună la Poliție, adresează-te Direcțiilor de Asistență Socială, pentru că ei știu cum să te protejeze. Primăria Sectorului 6 are încheiate parteneriate cu ONG-uri și îți acordăm găzduire într-un centru și consiliere psihologică. Pentru ca tu să treci mai ușor peste perioada grea și să te reîntorci la o viață normală. Fii puternică! Spune STOP abuzului fizic și emoțional!”, a transmis în mesajul său Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

10.000 de femeii au fost bătute anul trecut de partenerii lor

Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la școală, la locul de muncă, în spitale, indiferent de țară, rasă, vârstă, mediu social, venit sau educație.

Datele oficiale arată că anul trecut, în România, 10.000 de femei au fost bătute, iar alte 72 au fost ucise de partenerii lor.

Informații  generale

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în anul 2000.

Data este aleasă pentru a comemora asasinarea violentă a trei dintre surorile Mirabal, care au fost ucise în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo.

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată în 2015, recunoaşte, printre altele, egalitatea între sexe şi emanciparea femeilor ca o prioritate-cheie şi promite că „nimeni nu va fi lăsat în urmă”. Obiectivul 5 are ca scop „realizarea egalităţii de gen şi abilitarea tuturor femeilor şi fetelor” şi include obiective specifice pentru a elimina toate formele de violenţă împotriva femeilor şi fetelor. Pentru prima dată, eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor a devenit o parte esenţială a agendei globale de dezvoltare.