În această dimineață, 04.08.2017, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, în vederea asigurării tuturor măsurilor pentru vineri și sâmbătă – cele două zile în care Municipiul București se află sub cod portocaliu de caniculă.

Gabriel Mutu: “La fel ca și în celelalte zile cu temperaturi extreme, suntem pregătiți în Sectorul 6 să luăm toate măsurile legale pentru distribuția de apă rece și pentru a ne asigura că populația este informată asupra recomandărilor în caz de caniculă. Mesajul către marii agenți comerciali care dispun de climatizare este să permită persoanelor care nu se simt bine, dar sunt nevoite să facă drumuri în aceste zile, să se odihnească în incinta magazinelor. Mulțumesc reprezentanților ISU București – Ilfov, Crucea Roșie România și Distrigaz pentru prezența la acest Comitet și pentru ajutorul suplimentar pe care ni-l oferă prin disponibilitatea intervenirii de urgență”.

Politia locală Sector 6 va distribui apă rece în stațiile de autobuz și în punctele aglomerate din sector, lucrând cu efectiv complet. Toate zilele libere și concediile de odihnă au fost suspendate pentru a asigura distribuirea apei între orele 10:00 – 21:00.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 vor actiona în cele 22 de puncte de prim-ajutor, dar și în teren, cu echipaje ale asistenților sociali, iar Ambulanța Socială va fi amplasată în fața Pieței Veteranilor, din Cartierul Militari.

În plus, Administrația Piețelor Sector 6 a pregătit puncte de hidratare în toate piețele din sector și a solicitat operatorului de salubrizare un ritm accelerat de colectare a deșeurilor.

Totodată, primarul Gabriel Mutu a dispus să fie luate măsuri suplimentare și pentru angajații instituțiilor publice, urmând să fie retrași de pe teren funcționarii care își desfășoară în mod normal programul în aer liber, între orele 12:00 – 18:00.

Precizăm că activitatea punctelor de acordare a primului ajutor se desfășoară zilnic în perioada caniculară, în intervalul orar 10.00-18.00. Acestea sunt amplasate după cum urmează:

 1. Str. Cernișoara nr. 38-40;
 2. Aleea Istru nr. 4;
 3. Str. Floare Roșie nr. 7A;
 4. Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihică Uverturii – Str. Mănăstirea Văratec nr. 1-5;
 5. Centrul pentru Persoane Vârstnice Sf. Mucenic Fanurie – Drumul Ciorogârla nr. 147A;
 6. Clubul Seniorilor Liviu Rebreanu – Str. Murguța nr. 2;
 7. Clubul Seniorilor Mihail Sadoveanu – Bd. Timișoara nr. 73;
 8. Clubul Seniorilor Ioan Slavici – Prelungirea Ghencea nr. 28;
 9. Clubul Seniorilor I.L. Caragiale – Str. Lățea Gheorghe nr. 8;
 10. Clubul Seniorilor Mihai Eminescu – Str. Calea Plevnei nr. 234;
 11. Punct prim ajutor – Splaiul Independenței nr. 200;
 12. Centrul de Consiliere Psihosocială Persoane cu Dizabilități – Bd. Iuliu Maniu nr. 101;
 13. Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală Conacul GolescuGrant – Aleea Țibleș nr. 64;
 14. Centrul Social Multifuncțional Sf. Andrei – Aleea Parva nr. 10;
 15. Centrul de Zi Sf. Împărați Constantin și Elena – Str. Ialomiței nr. 52;
 16. Centrul de Zi pentru Copiii cu Dizabilități Orșova – Str. Orșova nr. 98;
 17. Cantina Socială Uverturii – Bd. Uverturii nr. 81;
 18. Cantina Socială Crângași – Calea Crângași nr. 42-44;
 19. Centrul de Zi Harap Alb – Str. Estacadei nr. 13;
 20. Centrul de Zi Neghiniță – Aleea Crăiești nr. 1;
 21. Centrul de Zi Pinocchio – Aleea Compozitorilor nr. 20;
 22. SocialXChange – Calea Crângași nr. 3.

Fiecare dintre centrele de prim-ajutor dispune de cadre medicale, echipamente medicale, climatizare, truse de prim-ajutor, pat, medicamente de primă urgenţă, tensiometre, apă.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 informează cetățenii care sunt măsurile pe care le pot lua pentru a se proteja de efectele nedorite ale temperaturilor ridicate:

 • Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
 • Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
 • Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
 • Pe parcursul zilei, faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
 • Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
 • Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
 • Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
 • Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) întrucât acestea conţin o mare cantitate de apă;
 • Evitaţi activitaţile în exterior, în special pe cele care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit etc.).
 • Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le lichide în mod regulat,;
 • Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Recomandări referitoare la copii:

 • Daţi copilului să consume, în mod regulat, lichide proaspete, chiar dacă acesta nu vi le cere, şi ajutaţi-l să le bea;
 • Nu lăsaţi niciodată copilul singur, chiar pentru perioade scurte de timp, în maşini sau în încăperi prost ventilate;
 • Luaţi cu dumneavoastră cantităţi suficiente de apă în cazul unei deplasări cu un autovehicul;
 • Evitaţi să scoateţi copilul din casă pe perioada de caniculă, mai ales dacă este bebeluş (0-12 luni);
 • În cazul în care ieşiţi cu copilul, îmbrăcaţi-l lejer;
 • Nu uitaţi să-i protejaţi capul cu o pălărie de soare;
 • Nu ezitaţi să lăsaţi copilul dezvelit atunci când doarme;
 • Nu este recomandat scăldatul în apă rece.

Oboseala psihică și fizică, starea de disconfort, iritabilitatea, greața, vărsăturile, cefaleele, amețeala sau stările de leșin sunt doar câteva dintre simptomele care vă anunță că ați fost afectați de caniculă. Dacă stările se agravează, apelați la ajutorul medicilor.