Câinii comunitari

STERILIZAREA ANIMALELOR FĂRĂ STĂPÂN ÎN SECTORUL 6

Primăria Sectorului 6 a semnat, în data de 17 ianuarie 2012, un contract privind derularea unei ample campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân, cu Fundația VIER PFOTEN.

De la mijlocul lunii martie, Primăria Sectorului 6 şi Fundaţia VIER PFOTEN vor demara o amplă campanie de sterilizare a câinilor comunitari, care va dura trei luni. Campania constă în prinderea, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea anti-rabică, marcarea cu crotaliu şi înregistrarea câinilor şi pisicilor fără stăpân din Sectorul 6. Medicii veterinari ai VIER PFOTEN își vor desfășura activitatea în incinta unui spațiu pus la dispoziție de Primăria Sectorului 6, cât și în cele două clinici mobile ale Fundaţiei. După perioada postoperatorie, animalele vor fi returnate în locul din care au fost luate.

În baza protocolului, Fundația VIER PFOTEN se angajează să sterilizeze gratuit animalele fără stăpân, iar municipalitatea garantează că angajații, contractorii și subcontractorii săi nu vor iniția acțiuni de ucidere, maltratare sau otrăvire a acestora.

Sectorul 6 este primul sector al Capitalei în care VIER PFOTEN va efectua sterilizări în 2012. Primăria a solicitat demararea campaniei VIER PFOTEN încă de la finele anului trecut, înainte ca actuala lege privind gestionarea câinilor fără stăpân (155/2001) să fie declarată neconstituțională.

Cauze și soluții ale situației câinilor fără stăpân: 

Sursa iniţială a prezenţei maidanezilor pe străzile din Bucureşti o reprezintă demolările din anii ’80 şi indiferența autorităţilor faţă de înmulţirea necontrolată a câinilor rămaşi fără stăpân. Cauzele actuale şi cele mai ignorate sunt însă abandonarea puilor de către persoanele care locuiesc la casă cu curte, dar şi de către cele care stau la bloc. Factorii principali care contribuie la amplificarea fenomenului sunt sursele de hrană (resturi menajere care abundă) și oamenii care hrănesc generaţii întregi de pui proveniţi de la căţeaua blocului, în loc să o sterilizeze şi să-i ofere aceeaşi îngrijire, până la dispariţia ei naturală.

În Bucureşti, în anul 2001 erau 80.000 de câini. În perioada 2001- 2007, Administraţia pentru Supravegherea Animalelor – Bucureşti a raportat capturarea şi eutanasia a 144.339 câini cu un buget de 9 milioane de euro. Rezultă că pentru eutanasia unui câine s-au cheltuit peste 60 euro, în timp ce o sterilizare costă 20 euro.În prezent în Capitală, în urma unor calcule bazate pe metode ştiinţifice, Organizaţia Vier Pfoten estimează că trăiescaproximativ 40.000 de câini fără stăpân. Dintre aceştia, aproximativ 60% sunt deja sterilizaţi. Practic, în nici unul din aceşti ani nu s-a reuşit eutanasierea a mai mult de jumătate din câinii aflați pe străzi. În acest fel, dacă nu s-ar fi şi sterilizat – în mică măsură  – numărul acestora ar fi fost aproape acelaşi. În schimb, dacă cei 80 000 de câini de la momentul respectiv ar fi fost sterilizaţi în masă (peste 90%) acum problema ar fi fost rezolvată. Media de viaţă a unui câine fără stăpân este de 6-7 ani iar numărul acestora s-ar fi diminuat de la an la an până la dispariţie.

De ce sterilizare?

  • Este unica metodă ce duce la dispariţia progresivă a câinilor de pe stradă
  • Prin sterilizare, câinii nu se mai pot înmulţi, iar astfel se reduce în mod natural numărul lor. Condiția: campaniile de sterilizare să fie intensive și adaptate la numărul de câini comunitari
  • Sterilizarea reduce agresivitatea câinilor
  • Sterilizarea este cea mai ieftină metodă de reducere a numarului câinilor comunitari
  • În campaniile de sterilizare, câinii sunt deparazitaţi, trataţi, marcați cu crotal și înregistrați
  • Prin returnarea animalului în locul din care a fost luat, niciun alt câine nu se va instala pe teritoriul său
  • Actuala legislație interzice eutanasierea ca metodă de eliminare a câinilor care nu sunt bolnavi sau agresivi
  • Eșecul campaniilor de ucidere în masă din anii ‘90 demonstrează că nu există o rezolvare “peste noapte” a situaţiei câinilor fără stăpân
  • Sterilizarea nu provoacă suferinţe animalului şi este singura metodă umană de rezolvare a situaţiei câinilor fără stăpân

Fundația VIER PFOTEN
Organiza
ție non-profit cu sediul central în Viena, al cărei scop este de a îmbunătăți legislația și condițiile de viață ale animalelor de fermă, sălbatice și de companie. În România, Fundația desfășoară campanii de sterilizare și returnare în comunitate a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie asistată și intervenții punctuale, precum salvarea urșilor ținuți în captivitate sau protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.