Ieri, 17 iunie 2021, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a participat la lansarea proiectului CITY AIR în Sectorul 6, primul program naţional de monitorizare a calității aerului în interiorul și în preajma unităților de învățământ.

Implementarea Proiectului “City Air” în unitățile de învățământ din Sectorul 6 presupune, într-o primă etapă, montarea a câte doi senzori care monitorizează local nivelul poluării. Aceștia se montează în interiorul și în exteriorul unităților de învățământ și vor măsura, timp de un an de zile, particulele în suspensie PM 1, PM 2.5, PM 10 umiditatea, presiunea și temperatura și gazele periculoase din aer, acestea având un efect extrem de nociv asupra sănătății umane. Datele colectate sunt apoi stocate și prelucrate într-o aplicație dedicată, pe platforma map.cityair.ro.

 Unitățile de învățământ participante la proiect sunt: Colegiul Tehnic Petru Maior, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, Şcoala Gimnazială Regina Maria, Şcoala Gimnazială nr.279, Şcoala Gimnazială nr.163.

Proiectul City Air are și o latură educațională, iar Autoritatea locală a Sectorului 6 promovează în rândul elevilor importanţa protejării mediului și metodele de reducere a poluării. Preocuparea actuală pentru mediu, reciclare, combaterea poluării și a schimbărilor climatice trebuie insuflată încă de la vârste fragede. Poluarea acționează în mod tacit, apar bolile pulmonare, copiii dezvoltă alergii respiratorii care mai târziu pot deveni boli grave.

Copiii învață despre importanţa respectului faţă de mediul înconjurător și sunt stimulați să participe activ la protejarea acestuia. Implicarea autorităților locale este fundamentală, având în vedere faptul că informațiile de acest tip sunt de cele mai multe ori trecute ca fiind opționale în programa școlară.

“Trebuie să lucrăm la schimbarea de comportament a populației în ceea ce privește  mobilitatea, să folosim mai mult transportul în comun. Consider că una dintre sursele de poluare în sector o reprezintă parcările ad-hoc amenajate pe lângă bloc. Importantă este educarea civică, începând cu cei mici și până la noi adulții. Împreună deschidem un drum în București. Începem cu cele 5 școli înscrise în proiect, dar trebuie să ajungem la 500 de senzori care trebuie distribuiți extrem de bine. Senzorii ne ajută să conștientizăm problema și apoi, alături de Poliția Locală,  să intervenim. Dacă există o sursă de poluare, de exemplu, un șantier, ai suspendat activitatea până se iau măsurile necesare, dacă un bulevard este foarte aglomerat, Primăria Capitalei își asumă să închidă circulația pe acea arteră. Aceste elemente care țin de smart city trebuie să ajute în prioritizarea deciziilor și a bugetelor”, a spus Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Alături de reprezentanții autorității locale a Sectorului 6, și de partenerii proiectului, Asociația Română pentru Smart City (ARSC), la eveniment au participat: președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, George Gârbacea, șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, președintele Asociației “Principele Nicolae”, Nicolae al României, președintele Nature Talks, Teodora Iacob, medicul primar ATI – Toxicologie – Spitalul Floreasca, Radu Țincu, etc.