An de an, la data de 1 octombrie este sărbătorită  Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Cu această ocazie, la Teatrul Național București a avut loc, astăzi, 2 octombrie 2017, o întâlnire deosebită care i-a avut în centru chiar pe sărbătoriți.

Întâlnirea a fost organizată de către Fundația Principesa Margareta a României, iar la eveniment a luat parte Alteța Sa Regală Principesa Maria a României.

Specialiști din cadrul instituțiilor publice și private s-au întâlnit și au analizat cele mai bune practici folosite în serviciile de îngrijire a persoanelor vârstnice din România.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 au prezentat un proiect de mare succes în cadrul comunității: cluburile de seniori.

„Activarea socială a persoanelor vârstnice în cluburile de seniori diminuează impactul pe care îl are retragerea din activitatea profesională și creează cadrul de dezvoltare pentru noi relații sociale. Prin aceste cluburi am putut observa cum s-a dezvoltat sentimentul de utilitate, dar și stima de sine pentru fiecare senior în parte”, a declarat Elena Purcărea, șeful Serviciului Asistență Persoane Vârstnice din cadrul DGASPC Sector 6.

În prezent funcționează 6 cluburi de seniori în Sectorul 6. În cadrul acestora au fost înființate clubul de pictură, de artă fotografică, un cor, dar și un cenaclu literar. Au loc audiții muzicale, excursii și alte activități care oferă liniște sufletească și psihică vâstnicilor și le menține vie curiozitatea intelectuală.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate o serie de programe dedicate pensionarilor, precum butonul roșu, telefonul vârstnicului, teleclubul seniorilor sau centre medicale rezidențiale.

Importanța acestor bune practici a fost evidențiată de cifrele prezentate de specialiștii Institutului de Cercetare a Calității Vieții.

 „Până în 2050, jumătate din populația României va fi vârstnică. Dezvoltarea programelor dedicate seniorilor trebuie să crească de la an la an, în condițiile în care, în prezent, România cheltuie cel mai puțin din Uniunea Europeană pentru servicii sociale dedicate pensionarilor, doar 14,8%, în scădere față de 2010, când cheltuielile se ridicau la 18%”, a declarat Claudia Petrescu, specialist în cadrul institutului.

Conform datelor Ministerului Muncii, la finalul anului 2016, în Romania erau 14.590 de vârstnici, doar în cadrul centrelor dedicate lor, iar 16.000 de persoane vârstnice beneficiază de îngrijire la domiciliu, prin furnizori privați.