O persoană din şase suferă de un episod depresiv, la un moment dat în viaţă, iar atacul de panică este experimentat anual, cel puțin o dată, de 30% până la 40% din populaţie. Cu 1100 de bolnavi psihici la suta de mii de locuitori, România se află pe locul 3 într-un clasament care include 23 de ţări europene.

Să nu întoarcem privirea, să înţelegem că dincolo de suferinţă se află un om, la fel de fragil ca şi noi”- a fost mesajul celei de-a XII-a ediţii a Galei gesturilor de suflet în sănătate mintală, organizată de Primăria Sectorului 6, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, în parteneriat cu Fundaţia Estuar.

La evenimentul desfăşurat ieri, 9 octombrie 2018, în incinta Hotelului Caro, din Bucureşti, au participat profesionişti din domeniul social, personalităţi publice, oameni de cultură, jurnalişti.

Cu susţinerea şi în prezenţa primarului Sectorului 6, Gabriel Mutu, întâlnirea şi-a propus sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele afectate de tulburări psihice.

Ca în fiecare an, în cadrul galei au fost premiaţi profesionişti şi personalităţi ale vieţii publice, care s-au implicat activ în acţiuni de susţinere a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Printre instituţiile şi personalităţile premiate s-au numărat: Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă TIKA – reprezentată de doamna coordonator Yasemin Melez Bicer, Dr. Bob Grove – expert în Sănătate Mintală în cadrul Mental Health Europe, Corina Mighiu – Coordonatorul Centrului de Consiliere pentru Copil și Familie din cadrul Organizației Salvați Copiii Iaşi, Ane Marie Helen Necșulescu – Director de Programe la Asociația Ateliere fără Frontiere, Mariuca Ivan – Director General al Organizaţiei Crucea Alb Galbenă, Jose Van Remoortel – Membru fondator Mental Health Europe, Jan Pfeiffer – Expert în Sănătate Mintală în cadrul Mental Health Europe, precum şi Organizația Suedeză pentru Ajutor Reciproc Individual.

Evenimentul a marcat Ziua Internaţională a Sănătăţii Mintale, sărbătorită în fiecare an pe 10 octombrie, dar şi celebrarea celor peste 20 de ani de parteneriat în domeniul sănătăţii mintale între Fundaţia Estuar şi Primăria Sectorului 6.

Programele implementate prin acest parteneriat au acordat servicii de consiliere psihologică, psihiatrică, vocațională, dezvoltarea propriului potențial și a stimei de sine, intervenții psihoeducaționale, precum și terapie ocupațională. Peste 3.500 de persoane cu probleme de sănătate mintală au beneficiat de aceste servicii și au primit șansa la o viață independentă.

Evenimentul din acest an a fost însoţit de organizarea unei conferinţe cu tema „Sănătatea mintală la locul de muncă”, o problemă de actualitate din domeniul profesional, cu repercursiuni asupra activităţii oricărei organizaţii.

Programată să dureze două zile, conferinţa a debutat în data de  9 octombrie 2018, în incinta aceluiaşi Hotel CARO, beneficiind de prezenţa unor personalităţi care activează în acest domeniu: Dr. Cristian Andrei – Preşedintele Fundaţiei Estuar, Jan Berndsen – Președintele Mental Health Europe, Steve Bell – Director al departamentului de sănătate și locuri de muncă, NHS Scoția, Anita Hubner – Expert în sănătate mintală, Olanda, Malgorzata Milczarek – Senior Project Manager, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), reprezentanţi ai Senatului României şi ai ministerelor din România etc.