Unul dintre cele mai spectaculoase spații de recreere din Sectorul 6 este Lacul Morii. De aici se vede cel mai frumos apus din București, poți să te plimbi pe digul amenajat anul acesta, să alergi pe pista moale din tartan, să pozezi rațele și pescărușii sau pur și simplu să te relaxezi pe băncuțe, „ascultând” liniștea.

Dar în spatele frumuseții lui, Lacul Morii ascunde povești pline de drame și mister.

A fost construit în timpul regimului comunist, în doar un an (iulie 1985 – august 1986). Nevoia de a avea un baraj care să protejeze Capitala în cazul revărsării râului Dâmbovița l-a determinat pe Ceaușescu să urgenteze lucrările.

LUCIUL APEI, PE LOCUL UNUI VECHI CIMITIR

Pe respectivul teren erau, la momentul respectiv, circa 400 de case, două școli, o biserică și un cimitir. Toate au fost demolate, iar locuitorii relocați, ceea ce a dus la numeroase tragedii. Biserica Sf. Ierarh Nicolae, construită în 1564 în perioada domniei lui Petru cel Tânăr, a fost pusă la pământ chiar de Sfinții Constantin și Elena.

Mulți locuitori au încercat să-și mute morții din cimitir, termenul fiind unul strict. Cei care nu au reușit, au urmărit neputincioși cum buldozerele trec peste mormintele celor dragi. Peste locul cimitirului s-au turnat, în următoarele luni, zeci de plăci de beton, pentru a acoperi groapa și pentru a forma albia acestui lac.

De atunci au circulat tot felul de legende despre sufletele care nu și-au găsit liniștea din cauză că mormintele le-au fost profanate. Noul luciu de apă a primit denumiri sumbre, precum „Lacul sufletelor pierdute” sau „Lacul Morții”.

ZONA A ÎNCEPUT DIN NOU SĂ PRINDĂ VIAȚĂ

Pe Lacul Morii a fost atunci amenajată și o insulă, concepută ca spațiu de agrement. După căderea regimului comunist, toate au fost lăsate în paragină.

Asta până la finalul anului 2021, când primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a dispus valorificarea acestui imens spațiu natural. La 1 iunie 2022 am inaugurat promedada Lacul Morii, cu o lungime de 2.155 de metri și o suprafață totală de 10.344 mp. Are bănci de toate tipurile, mari și mici, sisteme de supraveghere video, o pistă de alergare, iar jos, la baza digului, un drum pentru biciclete.

CIPRIAN CIUCU: „VOM AVEA ÎNCĂ UN PARC ÎN SECTORUL 6 – PARCUL LACUL MORII”

Nu ne oprim aici! Luna trecută, Primăria Sectorului 6, împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR), a lansat un concurs de soluții pentru amenajarea restului zonei. „Vom avea încă un parc în Sectorul 6 – Parcul Lacul Morii. Vor intra pentru proiectare Parcul Crângaşi (modificări minimale, mai ales în zona parcării), zona adiacentă digului, insula, digul până la Chiajna și zona adiacentă acestuia și zona sudică a digului.

De ce concurs de soluții pentru proiectare? Pentru că este cea mai bună decizie. Un juriu complet independent decide care este cea mai bună soluție, aducând multă valoare adăugată. Era simplu să contractăm o firmă de proiectare, dar un astfel de demers, competitiv, organizat pe bune, ne va permite să selectăm cea mai bună soluție! Mergem 100% pe mâna experților”, a explicat Ciprian Ciucu.

CE NU ȘTIAI DESPRE LACUL MORII

  • Cu 246 de hectare, Lacul Morii este cea mai mare oglindă de apă a municipiului București. Este de trei ori mai mare decât Lacul Herăstrău.
  • Apa are o adâncime maximă de 11 metri și un volum de circa 14,7 de milioane de metri cubi. Dintre aceștia, aproximativ 25.000 mse pot evapora în aer într-o zi călduroasă de vară.
  • Lacul este înconjurat de diguri care au o lungime totală de 7 kilometri. Dintre aceștia, aproape 6 kilometri sunt în Sectorul 6, restul fiind în Chiajna.
  • Pe suprafața nordică a lacului se află o insulă de aproape 3,5 hectare, cunoscută sub numele de „Insula Îngerilor”. Este legată de mal printr-un pod.
  • Pe dig nu pot fi plantați arbori pentru că rădăcinile acestora pot afecta structura de rezistență a construcției.