Adio, „șmecheri din comerț!”. Consiliul Local al Sectorului 6 a votat un proiect al Administrației Comerciale Sector 6 privind modul în care se pot închiria terenuri și construcții publice și private. Astfel, spațiile scoase la licitație de Primăria Sectorului 6 nu vor mai putea fi subînchiriate la prețuri de 2, 3, chiar 4 ori mai mari.

Ca să vă faceți o idee, un spațiu închiriat de la Primărie cu 385 de euro + TVA a fost subînchiriat cu 1.400 de euro + TVA. Altul, închiriat cu 555 de euro, a fost subînchiriat către alți 4 beneficiari cu câte 1.000 de euro pentru fiecare. Iar până acum, domeniul public și privat aflat în administrarea Consiliului Local al Sectorului 6 nu beneficia de un cadru legal care să reglementeze posibilitatea închirierii acestuia prin procedura licitației publice.

Cum se vor închiria, de acum, spațiile comerciale

Din totalul spațiilor aflate în administrarea Primăriei Sectorului 6, sunt închiriate 149. Dintre acestea, 35 sunt subînchiriate. Cel puțin de atâtea se știe, pentru că, prin vechile contracte semnate, chiriașii nu au obligația să anunțe dacă și când subînchiriază.

Practica de a închiria spații de la stat și de a le subînchiria mai departe la prețuri mai mari va dispărea în Sectorul 6 al Capitalei. De acum, fiecare act de închiriere va conține reguli stricte și se aprobă de Consiliul Local.

În primul rând, valoarea minimă a chiriei va fi stabilită doar în baza unui raport de evaluare, întocmit de către un evaluator autorizat ANEVAR. Apoi, terenul sau construcția supusă închirierii va fi scoasă la licitație publică. Câștigătorul licitației va încheia un contract în care se specifică foarte clar datele de identificare și valoarea de inventar ale bunului închiriat, destinația dată acestuia, durata închirierii, prețul minim al închirierii și contractul cadru conținând clauzele contractual obligatorii. În acest fel, se vor asigura principiile transparenței, concurenței, se va proteja mediul și se vor asigura șanse egale tuturor agenților economici interesați.

Ciprian Ciucu: „La revedere băieților deștepți cu subînchirierile!”

Acest proiect elimină intermediarii, șmecherii din comerț. Cine vrea să aibă un business plătește direct, prin licitație publică deschisă, la Primăria Sectorului 6. La revedere băieților deștepți cu subînchirierile, că erau unii care aveau multe spații comerciale. Luau de la noi bunuri publice și le dădeau mai departe, păstrându-și un profit. De acum, fiecare act de închiriere va trece prin Consiliul Local. Pentru samsarii de spații comerciale este stop joc. Pentru noi, înseamnă transparență, banii direct în bugetul local și un plus pentru comunitate. E doar o stare de normalitate care va începe de azi!”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Primele contracte de închiriere expiră chiar luna aceasta – unul la 14 iunie, altul la 30 iunie 2022. Apoi, vor trebuie reînnoite pe noile condiții votate de consilierii primăriei. Până la finalul anului mai expiră alte 5 contracte.