Gata vacanța de iarnă! De luni, 9 ianuarie, elevii s-au întors în bănci. Cei de la Școala „Sfântul Andrei” au avut parte de o surpriză plăcută: pentru prima dată, părinții lor nu au mai pierdut zeci de minute să caute loc de parcare în zona școlii, ci i-au lăsat direct la intrare. Fără aglomerație și haos! Asta după ce aici s-a monat primul sistem „Kiss and Ride” din Sectorul 6 și al doilea din București.

Este un model de îmbarcare – debarcare a elevilor în fața școlii, în condiții de siguranță, fără ca traficul să fie perturbat. Concret, prima bandă de circulație de pe Aleea Parva nr. 3-5 a fost alocată mașinilor părinților care își aduc copiii la școală. Fluxul de trafic a fost separat pe o lungime de aproximativ 75 de metri, iar oprirea este permisă pentru 12 mașini simultan, care nu pot staționa mai mult de 20-30 de secunde.

Acest sistem „Kiss and Ride” a fost montat la finalul lunii decembrie 2022, iar luni, 9 ianuarie 2023, odată cu redeschiderea școlii, a fost testat pentru prima dată. Rând pe rând, mașinile intrau pe banda special alocată, iar prichindeii coborau singuri, își luau ghiozdanul în spate și intrau pe poarta școlii. „Pare bine acum. Înainte lăsam fetița mai departe, pe la biserică, și venea singură pe jos”, ne spune un tătic.

Școala „Sf. Andrei” are trei intrări. Toate erau, de obicei, foarte aglomerate dimineața și la prânz

„Haosul din jurul școlilor este generalizat. Mașinile vin din toate direcțiile, în același timp, șoferii caută locuri unde să oprească, dau ocol peste ocol să găsească un loc de parcare, își lasă mașina pe oriunde, poluând si crescând inconfortul în zonă. Este nevoie de sistematizarea spațiilor din dreptul școlilor”, a declarat primarul Ciprian Ciucu, prezent luni dimineața la Școala Sf. Andrei. „Acum mi se pare foarte lejer. Timpul total pentru a lăsa copilul la școală este de 20-30 de minute. Simplu, în siguranță, rapid, fără haos, fără blocaje, fără nervi, fără claxoane. Vedem cum merge și îl vom replica peste tot unde situația ne permite”, a promis Ciprian Ciucu.

Primarul Ciprian Ciucu a venit luni dimineața la Școala „Sf. Andrei”

Unde vor mai fi montate sisteme „Kiss and Ride”

După Școala „Sfântul Andrei”, din ianuarie, colegii de la Biroul Mobilitate Urbană încep să amenajeze acest sistem și în fața Școlii 279, pe Strada Râul Doamnei 3.

Viitoare locații:

✔️Școala 59-Str. Vlădeasa 9;

✔️Școala 311-Str. Garleni 9;

✔️Școala 174-Str. Roșia Montană 41;

✔️Școala 117-Str. Fabricii 22;

✔️Școala 197-Str. Obcina Mare 2;

✔️Școala 142-Str. Azurului 4;

✔️Școala 156-Str. Dealul Țugulea 35;

✔️Școala Adrian Păunescu-Aleea Valea Prahovei 1;

✔️Școala Regina Maria-Str. Apusului 71;

✔️Liceul Teoretic Marin Preda-Str. Rușețu 17.

Sistemul ”Kiss and Ride” poate fi montat doar pe străzi cu sens unic, care primesc aprobare din partea Brigăzii Rutiere și a Comisiei Tehnice de Circulație a PMB.