Muzică şi mult, mult dans – aşa au ales beneficiarii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 să celebreze Ziua de 9 Mai, dedicată Europei.

Cu sprjinul Primăriei Sectorului 6, micuţii Centrului pentru Copii cu Dizabilităţi Orşova şi cei ai Centrului de Zi Sfântul Andrei s-au întâlnit cu beneficiarii Centrului de Recreere şi Dezvoltare Personală Conacul Golescu Grant, pentru a cânta şi dansa împreună.

„Cunoaşterea reciprocă a diferitelor tradiţii şi culturi din cadrul Uniunii Europene este esenţială pentru viitorul acestui proiect la care şi România este parte. Noi îi educăm pe copiii noştri în spiritul acestor valori. La mulţi ani, Europa!”, a declarat primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

 „În paşi de dans prin Europa” s-a numit evenimentul în cadrul căruia copiii au interpretat dansuri specifice unora dintre ţările care alcătuiesc Uniunea Europeană, precum Germania, Marea Britanie, Spania, România, Austria sau Irlanda. Întâlnirea a adus în memoria participanţilor şi data de 29 aprilie, desemnată încă din anul 1982 drept Ziua Internaţională a Dansului.

Au mai contribuit la acest periplu cultural prin Europa beneficiarii cursurilor de limba spaniolă ai Conacului Golescu-Grant, care au dat viaţă unor melodii în limba lui Cervantes, precum şi copiii înscrişi la cursurile de limba germană, care au recitat poezii.

Corul Nostalgia, alcătuit din copii sprijiniţi de comunitatea Sectorului 6, a completat agenda acestui spectacol.

Dincolo de aspectul artistic, programul pregătit are o importantă latură educativă şi de integrare socială, mai ales în ccea ce îi priveşte pe copiii Centrului Orşova, care sunt afectaţi de tulburări din spectrul autist şi au nevoie de sprijinul şi aprecierea celor din jur.

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată “Declarația Schuman”. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.