Sectorul 6 al Municipiului București derulează “Programul de Eficiență Energetică a Clădirilor Publice din Sector 6”, fiind prima autoritate publică din România care a accesat facilitatea ELENA, primind aprobarea Comisiei Europene în anul 2017.

Pe lângă lucrările de reabilitare complexă a unităților de învățământ există și o componentă de educare și conștientizare a comunității locale, fiind un proiect inovativ și orientat spre schimbare.

În anul 2021 au fost finalizare lucrările  de modernizarea și reabilitare termică a 5 unități de învățământ, respectiv: Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu”, Școala Gimnazială nr. 59, Școala Gimnazială nr. 197, Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei” și Școala Gimnazială ”Sfinții Constantin și Elena”.

Am derulat și o campanie de educare și conștientizare numită Caravana „Și tu poți fi RETROFIT!”  unde s-a avut în vedere informarea elevilor și profesorilor din cele 5 școli, cu privire la avantajele care pot fi obținute în urma economisirii energiei, precum și dezvoltarea cunoștințelor acestora în domeniul protecției mediului.

Astfel, au fost organizate în perioada decembrie 2021 – martie 2022 peste 35 de ateliere practice în cele 5 unități de învățământ finalizate, cu peste 700 profesori și copii participanți.

De asemenea, la Palatul Parlamentului, în perioada 1-2 martie 2022, a fost organizată expoziția „Școala Verde – Și eu pot fi RETROFIT”, a fost realizat un personaj animat (grafic) denumit N-Zebi, au fost create și distribuite 5 clipuri animate de prezentare despre eficiența energetică și peste 20 de fișe de lucru și de colorat pentru copii.

Caravana l-a avut în prim plan pe nZEBi, un koala pregătit să le ofere copiilor tot sprijinul în a deveni „Cavalerii nZEBi” și pentru a-i însoți în aventura sa de a dezvolta o generație responsabilă față de mediu, față de planetă. În această aventură au fost implicați și 6 formatori, care au reușit să le spună povestea ”Eficienței energetice”, construind împreună școlile viitorului.  Deveniți ”cavaleri n-ZEBI”, elevii au semnat ”contractul  lor cu natura”, au făcut astfel o serie de promisiuni în scopul reducerii consumului de resurse și diminuării poluării.

Povestea a fost scrisă împreună cu echipa de proiect, formată din reprezentanți ai Primăriei Sectorului 6, consultanți tehnici din partea TUD Group, cadre didactice, studenți ce-și desfășoară practica în instituția noastră, cât și de reprezentanți ai Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Proiectul poate fi scalat la nivel național, fiind un exemplu pentru viitoarele clădiri publice nZEB din România.

Povestea merge mai departe, efectul bulgărelului de zăpadă va deveni din ce în ce mai vizibil în școlile din Sectorul 6. 

Această campanie își dorește o schimbare de atitudine și mentalitate în administrațiile locale și în sistemul educațional.

Ne puteți urmări acțiunea pe https://old.primarie6.ro/proiectul-elena/, cât și pe rețelele noastre sociale.