Adi Hădean, câștigătorul titlului de Chef al anului 2017 HORECA, şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 au reuşit astăzi, 19 martie 2018, să îmbine preocupările asistenţei sociale cu arta culinară. În cadrul evenimentului, denumit sugestiv, „Tainele supei de piatră”, gazdele întâlnirii au reînviat o veche legendă portugheză în care solidaritatea şi spiritul de echipă sunt transformate în lecţii de viaţă.

 

Legenda povesteşte cum un călător, ajuns într-un cătun sărăcăcios, pune la fiert o piatră promiţând sătenilor că va face o supă gustoasă. Le spune că ar fi mai bună cu puţină sare, apoi cu legume, carne şi mirodenii, făcându-i pe oamenii curioşi să-şi învingă neîncrederea şi să contribuie fiecare cu ce avea prin casă la pregătirea supei. La sfârşit au mâncat cu toţii un preparat delicios pe care fiecare, cu propriile mijloace, nu ar fi reuşit să-l gătească niciodată.

La evenimentul care şi-a propus să promoveze învăţămintele simple, dar pline de înţeles, ale poveştii, au participat profesionişti din domeniul social, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi organizaţiilor nonguvernamentale, manageri, oameni de presă şi lideri de opinie din domeniul virtual.

Întâlnirea a fost structurată pe ateliere de lucru specifice în care s-au abordat teme de interes social precum: comunităţile defavorizate, risipa alimentară, îmbătrânirea activă sau responsabilitatea socială.

Toate astea în vreme ce maestrul Adi Hădean, la bucătarie, învârtea cu lingura în oala unei delicioase supe portugheze cu fasole, ceapă şi chorizo.

Discuţiile au dus la conturarea unor idei privind educarea obiceiurilor de consum, conştientizarea comportamentului social, importanţa educaţiei de la o vârstă fragedă sau necesitatea măsurării periodice a impactului unei campanii online.

În spiritul poveştii noastre, la buna desfăşurare a întâlnirii au contribuit persoanele vârstnice de la Complexul de Servicii Sociale Seniori din Sectorul 6 care l-au ajutat pe Chef Adi Hădean la prepararea supei, dar şi copiii din comunitatea Giuleşti-Sârbi, beneficiari ai Proiectului Program Integrat de Educaţie pentru Diversitate, derulat în scopul prevenirii abandonului şcolar şi excluziunii sociale.

În ajunul celebrării Zilei Internaţionale a Asistenţei Sociale, participanţii evenimentului organizat în incinta Centrului de Recreere şi Dezvoltare Personală „Conacul Golescu-Grant” din Sectorul 6 au dezbătut, au gătit şi au descoperit împreună reţeta apropierii dintre oameni.