Primăria Sectorului 6, prin Administrația Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 a început astăzi, 29 septembrie 2021, o amplă lucrare de reamenajare a digului Lacului Morii, parte din proiectul de regenerare urbanistică a zonei Lacului Morii – Crângași – Giulești pentru promenadă, relaxare și activități sportive.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: “Am dat ordinul de începere a lucrărilor de reamenajare a digului Lacului Morii, pentru promenadă și mișcare. Lucrările vor fi gata la 1 mai 2022, cu o singură mențiune: va conta foarte mult dacă va fi o iarnă grea sau ușoară. Dacă va fi o iarnă grea, nu se va putea lucra și termenul va fi prelungit până la 1 iunie 2022. Am intrat în prag de iarnă cu lucrările pentru că procedura de achiziție a durat destul de mult.

Proiectul prevede iluminat de tip LED, pistă de alergare, bănci, coșuri de gunoi, amenajări peisagistice etc.

Este un proiect la care ținem foarte mult, pentru că aici este zona cu cel mai frumos apus din București. În acest moment, cetățenii sectorului nu prea au unde să petreacă timpul liber, foarte mulți merg în centru, în alte parcuri din București. Vrem ca zona să fie un punct de atracție pentru toți locuitorii dar vrem să fim și în competiție cu zone care sunt mult mai cunoscute în București. Această arie are un potențial foarte mare.

 Zona extinsă a Lacului Morii, inclusiv insula, face deja obiectul unui concurs de soluții demarat de către Primăria Sectorului 6, împreună cu Ordinul Arhitecților.

Vom demara discuții cu Primăria Chiajna pentru zona care le aparține, dar se află în Sectorul 6. Este vorba de zona inundabilă care în acest moment este plină de deșeuri, dar cred că printr-un proiect bine gândit poate deveni o zonă de atracție”.

Faza I – Aleea de promenadă, Lacul Morii, între Barajul Ciurel și zona Insulei Lacului Morii, cu o lungime de 2155 metri, suprafața pentru promenadă va avea 10344.00 mp – reprezintă perimetrul ce urmează a fi amenajat.

Proiectul de reabilitare constă în: asfaltare, înlocuire pavaj, montare bănci, pergolă lemn, stâlpi de iluminat rețea promenadă, stâlpi de iluminat taluz, balustrade metalice, coșuri de gunoi, sistem de supraveghere video, scări cu acces pentru pesoanele cu dizabilități și tot ce este necesar pentru a transforma acest spațiu cu apus superb într-o zonă de promenadă.

Pe toată lungimea barajului va exista o bandă dedicată exclusiv celor care aleargă, în așa fel încât spațiul creat să fie unul care să satisfacă cât mai multe dintre dorințele și nevoile de petrecere a timpului liber.

Amenajările ce se vor realiza vor crea noi facilitați pentru publicul larg, întreaga promenada a lacului devenind un punct central, modern și armonios amenajat, ce va da plus valoare zonei.

Valoarea proiectului este de 9.315.755,59 lei fără TVA. Lucrările vor dura 7 luni de la data ordinului de începere.

Câștigătorii licitatiei sunt: Asocierea Pergola Grădini Decorative – lider de asociere Fraicom.

Faza II – Amenajarea Insulei Lacului Morii va veni ulterior, ca o a doua fază, fiind o continuare firească a amplului proiect de amenajare început. În acest moment, Primaria Sectorului 6 a lansat concursul de soluții pentru amenajarea Insulei si a zonei extinse a Lacului Morii, în așa fel încât să se asigure identificarea celei mai bune soluții pentru refacerea și îmbunătățirea acestora.

În acest sens, Primăria Sectorului 6, alături de Ordinul Arhitecților din România, a realizat încă de la începutul acestui an un parteneriat pentru îmbunătățirea spațiului public urban și pentru promovarea concursurilor de soluții.

Pe parcursul competiției, vor fi organizate dezbateri și evenimente publice, vor avea loc discuții cu locuitorii despre importanța Lacului Morii, devenit un punct de interes pentru locuitorii Capitalei.