Agenţii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 6 au intensificat activitățile de control a modului în care sunt respectate prevederile Hotărârii nr. 52 din 05.11.2020 a Comitetului Național Pentru Situații de Urgență privind noile măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei provocate de COVID-19.

Astfel, conform hotărârii menționate, măsura purtării măștii de protecție a devenit obligatorie pe întreg teritoriul țării pentru toate persoanele care au împlinit cinci ani, în toate spațiile publice închise și deschise. Persoanele care nu au mască de protecție, care nu o poartă corespunzător (astfel încât să acopere nasul şi gura) sau care nu dețin declarația pe propria răspundere ori adeverință de la angajator, în cazul deplasării pe timp de noapte, pot fi sancționate cu amendă de la 500 la 2.500 de lei, potrivit Legii nr. 55/2020 privind măsurile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În perioada 23.11.2020 – 06.12.2020, ca urmare a controalelor efectuate, au fost aplicate 45 de sancțiuni în valoare de 13.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, 16 de sancțiuni în valoare de 10.500 lei pentru lipsa declarației pe propria răspundere a persoanelor care se deplasează în afara domiciliului în intervalul 23.00 – 05.00.

Precizăm faptul că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00 este permisă pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Facem apel la toți cetățenii să respecte măsurile de protecție împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, să poarte masca de protecție, să păstreze distanțarea fizică și să respecte normele sanitare.