Peste 3.600 de refugiați ucraineni sunt în acest moment găzduiți de 1.101 români din Sectorul 6 al Capitalei. Cel puțin aceștia din urmă figurează în datele oficiale și au depus luna trecută cereri pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea. Mai pot face acest lucru până la 12 mai, ultima zi în se mai pot depune cereri pentru decontări aferente lunii aprilie.

Programul „50/20”, prin care românilor care găzduiesc refugiați din Ucraina li se decontează cheltuielile cu hrana și cazarea, se apropie de final. Aprilie este ultima lună pentru care se mai pot depune cereri. Guvernul urmează să modifice măsurile de sprijin pentru refugiați, condiționându-le de integrarea pe piața muncii, de dobândirea unui statut legal în România. Astfel, refugiații care își vor găsi un loc de muncă și își vor înscrie copiii la școli din România vor beneficia lunar, până la finalul anului 2023, de 2.000 de lei de familie. Banii ajung direct la ucraineni, nu la românii care îi găzduiesc, așa cum a fost până acum.

Măsura nu se aplică studenților înscriși la universități din România și nici persoanelor vulnerabile, de peste 65 de ani, care vor beneficia în continuare de prevederile Programului 50/20 (prin care gazdele primesc, pentru fiecare ucrainean, 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pe zi pentru mâncare).

Revenim cu detalii odată cu publicarea modificărilor legislative în Monitorul Oficial.

Între timp, cetățenii Sectorului 6 care găzduiesc ucraineni trebuie să știe că pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu hrana și utilitățile aferente lunii aprilie dacă depun cererile până cel târziu la data de 12 mai 2023.

Ca și în lunile trecute, cererile se depun la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, din Str. Floarea Roșie, nr. 7A, sau pe e-mail, la adresa [email protected]. În cerere se precizează numărul persoanelor găzduite în luna aprilie, numele și prenumele acestora, localitățile lor de proveniență și intervalul de timp pentru care se solicită decontarea cheltuielilor. Cererea va fi însoțită de următoarele documente:

 1. o declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor cuprinse în cerere;
 2. copia actului de identitate al solicitantului;
 3. documentul care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduiți refugiații:
  • contractul de vânzare – cumpărare deţinut de solicitant;
  • contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere sau cu clauză de habitaţie;
  • actul de succesiune deţinut de solicitant;
  • contractul de închiriere deţinut de solicitant însoţit de dovada înregistrării contractului la ANAF;
  • contractul de comodat deţinut de solicitant însoţit de actul de identitate al proprietarului şi de actul de proprietate al acestuia.
 4. extras de cont al solicitantului;
 5. actele persoanelor găzduite.

Formularele pentru cerere și declarație pe proprie răspundere se găsesc, pentru a fi descărcate și completate, pe pagina Serviciului Ajutor Social – https://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_26_serviciul-ajutor-social_pg_0.htm.

Cine este eligibil

 • cererea trebuie depusă de o persoană fizică;
 • locuința trebuie să fie situată pe raza Sectorului 6;
 • solicitantul are drept de folosință asupra locuinței în care a găzduit persoanele provenite  din zona conflictului armat din Ucraina, dovedită printr-un document (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, contract de donație, contract de închiriere sau contract de comodat, alte tipuri de documente, după caz);
 • persoanele găzduite provin din zona conflictului armat din Ucraina.

Pentru informații suplimentare, cei interesați pot suna la 021.9970, telefon disponibil de luni până duminică în intervalul orar 08.00 – 20.00.